De grote verdichtings- en woningbouwopgave zorgt er in Rotterdam voor dat we met steeds meer mensen op hetzelfde oppervlak leven en dat functies (zoals wonen, horeca en havenactiviteiten) dichter bij elkaar komen te liggen. Deze toenemende drukte leidt er niet alleen toe dat mensen vaker overlast kunnen ervaren, maar bijvoorbeeld ook dat geluid een groeiend gezondheidsprobleem oplevert. Het woon- en leefklimaat vraagt dan ook de nadrukkelijke aandacht van Rotterdam; hoe zorgen we dat met meer mensen, meer woningen en dus ook voorzieningen zoals winkels en horeca, het prettig leven blijft?
Om voldoende woningen te realiseren, moeten we de komende jaren steeds vaker bouwen op locaties waar de milieubelasting hoog is. Denk aan gebieden langs drukke (snel)wegen of nabij de haven en de industrie. Bij deze locaties is het een uitdaging om te voldoen aan de wettelijke milieunormen en een gezond woon- en leefklimaat te realiseren.
De Omgevingsvisie gaat voor goede groei van de stad en zet binnen het perspectief van de Gezonde Stad in op het beschermen van mensen tegen veiligheidsrisico’s, schonere lucht en een betere balans tussen rust en reuring. Om zowel de ambities op woningbouw als de ambities op de kwaliteit van de leefomgeving waar te kunnen maken, is het belangrijk om tijdig kansen te benutten en problemen te voorkomen. Door in een vroeg stadium met een integrale blik naar een gewenste ontwikkeling te kijken, kan veel meer gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden die een gebied te bieden heeft. Er zijn daardoor meer en betere mogelijkheden om een gezond woon- en leefklimaat te realiseren en (milieu)knelpunten, onnodig hoge kosten en aansprakelijkheidsrisico’s te voorkomen. Ook kan hierdoor worden voorkomen dat bij de verdere uitwerking van de plannen onverwachte dilemma’s optreden en vertragingen ontstaan.
Luchtverontreiniging heeft ongeveer een even groot gezondheidsrisico als overgewicht. Schone lucht en dus het verbeteren van de luchtkwaliteit is noodzakelijk voor de gezondheid maar ook het tenminste voldoen aan de wettelijk normen. Luchtkwaliteit gaat over blootstelling aan verontreinigende stoffen o.a. stikstofdioxide (NO2), fijn stof en roet.
De afgelopen jaren is er al veel ingezet op het verbeteren van de luchtkwaliteit waarbij vooral is ingezet op een verlaging van de uitstoot van stikstofoxiden en roet door het stedelijk verkeer. Luchtkwaliteit is de afgelopen decennia sterk verbeterd, maar verdere stappen zijn nodig voor een gezondere leefomgeving.
Voor meer informatie: Luchtkwaliteit | Rotterdam.nl
Bij het dossier stikstof (N) gaat het om het neerslaan (depositie) van stikstofoxiden en ammoniak op kwetsbare natuurgebieden (Natura 2000). Deze stoffen zorgen voor verzuring van de bodem en/ of fungeren als een aanjager van stikstof minnende planten en bomen waardoor deze de overhand krijgen. De uitstoot van deze stoffen is afkomstig van dezelfde bronnen als die van luchtverontreiniging. In Hoek van Holland ligt een stikstofgevoelig Natura 2000 gebied in de nabijheid van de industrie in de Rotterdamse haven.
Het is verplicht om bij vergunningaanvragen vooraf te toetsen of er sprake is van te veel N-depositie op natuurgebieden. Het berekenen van de stikstofdepositie gebeurt voor de aanleg- en beheerfase (Aerius-tool).
De bodem vormt letterlijk de basis van een goed functionerende en gezonde stad. Het is niet alleen de drager van bebouwing, grondwatersysteem is tegelijkertijd cruciaal voor de kwaliteit van het groen en blauw (water) in de stad. Een gezonde bodem draagt bij aan de verbetering van het ecosysteem en de verbreding van de biodiversiteit en daarmee aan de kwaliteit van onze leefomgeving nu en in de toekomst. De kwaliteit van de bodem is dan ook van essentiële waarde bij verdere verstedelijking en groei. Het is daarom van belang om de kwaliteit van de bodem volwaardig mee te nemen in de ruimtelijke ontwikkeling van Rotterdam. Deskundigen gebruiken vaak de term bodem als de bovenste laag (de leeflaag) van de bodem wordt bedoeld. De term ondergrond verwijst dan naar de diepere lagen die we gebruiken voor bijvoorbeeld de aanleg van tunnels of voor de opslag van warmte en koude.
Voor meer informatie: Bodeminformatie | Rotterdam.nl
Externe veiligheid gaat over risico’s ten gevolge van de opslag, productie en transport van gevaarlijke stoffen en het in werking hebben van windturbines en luchthavens. Bij het mogelijk maken van kwetsbare gebouwen en locaties (zoals woningen, kantoren, scholen etc.) moet rekening worden gehouden met deze risico’s. Ook moeten nieuwe risicobronnen, als gevolg van o.a. de energietransitie, veilig in de omgeving worden ingepast.
Voor meer info (link DCMR): Externe veiligheid | DCMR
Geluid heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven in een stad. De blootstelling aan geluid beïnvloedt niet alleen de mate waarin mensen hun omgeving als prettig ervaren, maar kan ook allerlei nadelige gezondheidseffecten veroorzaken. In Rotterdam is het thema geluid bij vrijwel elke ruimtelijke ontwikkeling relevant. Met de bouwopgave moeten we vaak bouwen op plekken waar de geluidbelasting hoog is. We willen dat bewoners zowel in hun woning, als in de directe omgeving van hun woning een rustige plek kunnen opzoeken. Om een aanvaardbaar woon- en leefklimaat te creëren stelt de gemeente Rotterdam randvoorwaarden aan geluidgevoelige gebouwen (zoals woningen). Beperken van geluidsoverlast start door maatregelen bij de bron te nemen. Voorbeelden zijn stil asfalt en de snelheid verlagen van wegverkeer. Daarna sturen we aan op overdrachtsmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een geluidscherm. Wanneer dat in een concrete situatie geen oplossing is, sturen we aan op een slim ontwerp en geluidsmaatregelen aan het gebouw.
Voor meer informatie: Geluid | Rotterdam.nl